11de jaarlijkse CLIC-dag:

‘Kunstkritiek door de ogen van een schrijver’

Organisatie: Stefan Clappaert, David Gullentops, Liévine Van Deun & Hans Vandevoorde

VUB Campus Etterbeek, Gebouw I, Lokaal 2.03

Programma:

 

10u – 10u10: Inleiding door Hans Vandevoorde (VUB/SEL)

10u10 – 11u: Keynotelezing: Steven Jacobs (UGent/UAntwerpen) – Packed Ideas: Roland Jooris and Raoul De Keyser

11u – 11u10: Pauze

 

Panel 1

11u10 – 11u35: Stefan Clappaert (VUB) – ‘Den room der melk, het neusje van den zalm, het topje der asperge’. De kunstkritiek van Karel van de Woestijne voor de NRC

11u35 – 12u: Senne Schraeyen (VUB)362.880 x Jef Geys: een multipel van Walter van den Broeck over de ongrijpbaarheid van kunstenaar Jef Geys binnen de hiërarchische kunstwereld                                                                                              

12u – 13u: Middagpauze

13u – 14u: Interview door Florian Deroo en Stefan Clappaert met Koen Sels over zijn romans en kunstkritieken

14u – 14u10: Pauze                                                       

 

Panel 2

14u10 – 14u35: Liévine Van Deun (VUB) – Jean Cocteau et Pablo Picasso. Rencontre « inévitable » entre le caméléon et le matador

14u35 – 15u: David Gullentops (VUB) – Louis Aragon et Jean Cocteau. Pour une lecture concertée des tableaux du musée de Dresde

15u – 15u10: Pauze

15u10 – 16u: Keynotelezing: Christophe Van Gerrewey (EPFL/UGent) – Waarheidsgehaltes

 

Bio’s

Stefan Clappaert is assistent Nederlandse letterkunde aan de Vrije Universiteit Brussel. Hij werkt aan een proefschrift over de kunstkritiek van twintigste-eeuwse Vlaamse dichters.

Florian Deroo maakt een proefschrift over reisverhalen aan de Vrije Universiteit Brussel en de UGent. Hij stelde samen met Daan Borloo De Netflix essays (2021) samen.

Liévine Van Deun is doctoranda aan het onderzoekscentrum Centre for Literary and Intermedial Crossings. Haar onderzoek gaat over Jean Cocteau als kunstcriticus.

Christophe Van Gerrewey is auteur van romans en een essaybundel en is redacteur van het kunsttijdschrift De Witte Raaf. Hij doceert architectuurtheorie aan EPFL Lausanne.

David Gullentops is hoogleraar Franse literatuur en intermedialiteit aan de Vrije Universiteit Brussel. Hij verricht momenteel onderzoek naar de intermedialiteit (poëzie – beeldende kunst – muziek – podium- en filmkunst – radio en televisie) bij Jean Cocteau.

Steven Jacobs is an art historian mostly working on the interactions between film and the visual arts. His other research interests focus on the oeuvre of Belgian late-modernist painter Raoul De Keyser. He teaches at Ghent University and the University of Antwerp. He is currently working on a catalogue raisonné of De Keyser’s paintings of the 1960s and 1970s.

Senne Schraeyen schreef een masterproef in de kunstwetenschappen en archeologie rond het thema ‘Heimat’ in de oeuvres van Roger Raveel en Gert Robijns. Sinds november 2020 werkt hij aan een door het FWO gefinancierd proefschrift over de bijdrage van Belgische kunstnetwerken aan de verspreiding van de tweede golf van milieubewustzijn (1960-1980).

Koen Sels is bediende en schrijver van proza en beschouwend werk. Bij uitgeverij het balanseer verschenen zijn debuutroman Generator (2015) – die werd genomineerd voor de Bronzen Uil en een eervolle vermelding kreeg van de jury van de Debuutprijs –,  de korte reportage KANAAL (2018) en zijn roman Gloria (2019).

Hans Vandevoorde is als hoofddocent Nederlandse letterkunde verbonden aan de Vrije Universiteit Brussel en is coördinator voor de VUB van de alliantieonderzoeksgroep SEL (Studiecentrum voor Experimentele Literatuur).

Deelname is gratis. Verplichte registratie: