Studiemiddag over de poëzie van Albert Bontridder

24 mei 2013, van 13u30 tot 17u00 in Het Letterenhuis, Antwerpen

Organisatie: het Poëziecentrum (Gent) en het Letterenhuis (Antwerpen), met de steun van SEL

Aanmelding: gratis - via of tel. 03 222 93 20 (kantooruren)

Vorig jaar verscheen bij Poëziecentrum een nieuwe bundel van Albert Bontridder, Wonen in de vloed; dit jaar werd door ASP een nieuwe editie van de Tijd en Mens-poëzie gepubliceerd en een editie van de verzamelde gedichten van deze dichter wordt voorbereid. Goede redenen voor een studiemiddag rond zijn werk. De dichter leest zelf ook een aantal van zijn gedichten.

Albert Bontridder
Bontridder (1921°) zette zijn eerste voetstappen als dichter in 1936. In 1945 werd hij redactielid van het vernieuwende tijdschrift Tijd en Mens, waarbij o.m. ook Hugo Claus, Louis Paul, Ben Cami en Jan Walravens betrokken waren. Naast dichtbundels publiceerde hij tevens over architectuur, op het vlak waarvan hij eveneens belangrijk werk leverde.

Studiemiddag over de poëzie van Bontridder
Naar aanleiding van de nieuwe publicaties houden het Letterenhuis, het Poëziecentrum en het Studiecentrum voor Experimentele Literatuur (SEL) een studiemiddag rond het werk van Bontridder. Op het programma staan lezingen van Bontridder-kenners die reflecteren over zowel het vroege als het latere werk en peilen naar het belang van deze dichter voor de Nederlandstalige poëzie.

Programma:

  • Verwelkoming door Leen van Dijck, directeur van het Letterenhuis
  • Jos Joosten over de vroege receptie van het werk van Bontridder
  • Tom van Imschoot over De beelden van Bontridder
  • Elke Depreter over het surrealisme in zijn werk
  • Patrick Peeters over Bontridders invloed op Nolens en Van Bastelaere
  • Albert Bontridder leest enkele gedichten
  • Receptie