Paul de Wispelaere, De moderne roman

SEL-reeks 3
Redactie en inleiding door Bart Vervaeck

Paul de Wispelaere (°1928) is een van die zeldzame schrijvers die als essayist én als romancier tot de belangrijkste schrijvers van hun generatie behoren. In 1998 ontving hij voor zijn hele oeuvre de Prijs der Nederlandse Letteren, de hoogste onderscheiding in het Nederlandse taalgebied. Voordien waren zijn essays al bekroond, onder meer met de Essayprijs van de Jan Campertstichting en de Driejaarlijkse Prijs van de Maatschappij voor Letterkunde te Leiden. Voor zijn romans kreeg hij onder meer de Belgische Staatsprijs voor verhalend proza.

De moderne roman en zijn verspreiding zijn in Vlaanderen nauwelijks denkbaar zonder De Wispelaere. Als dagboek- en romanschrijver zorgde hij ervoor dat die genres aansluiting vonden bij de internationale vernieuwingen. Als essayist hielp hij als geen ander mee aan de verspreiding van de Franse en Duitse romanvernieuwingen in het Nederlandse taalgebied.

Precies die moderne roman staat centraal in dit boek. Het bundelt voor het eerst dertig besprekingen van Vlaamse en Nederlandse romanciers die De Wispelaere tussen 1965 en 1979 in de Haagse krant Het Vaderland publiceerde. Die worden aangevuld met zes kernessays over de vernieuwingen in het proza. Door de uitgekiende selectie en structurering van de stukken ontstaat een genuanceerd en origineel beeld van de moderne roman en van de criticus De Wispelaere. In de inleiding verheldert Bart Vervaeck dat beeld en in het afsluitende gesprek met de auteur wordt het verlevendigd.

 

De inhoud van het boek:

INLEIDING door Bart Vervaeck

 


DEEL 1. DE NIEUWE ROMAN


   1. Frankrijk
Aspecten van de psychologie, het bewustzijn en de taal in de nieuwe roman

 

   2. Nederland en Vlaanderen
Is de Nederlandse literatuur in Noord en Zuid één?

 

   3. Vlaanderen
    3.1. Ivo Michiels
    3.2. Willy Roggeman
    3.3. Daniël Robberechts
    3.4. Paraproza
    3.5. Et les autres

 

   4. Nederland
    4.1. Ander proza
    4.2. Moderne mythen
    4.3. Moderne autobiografie

 

DEEL 2. MODERNE KLASSIEKEN

   1. Maurice Roelants
   2. Willem Frederik Hermans
   3. Louis Paul Boon

 

DEEL 3. TUSSEN TWEE WERELDEN

   1. Ambivalentie
   2. het dagboek
De markiezin ging om vijf uur de deur uit. Over het Dagboek 1946-1949 van Max Frisch
   3. Over geschiedschrijving en fictionalisering

 

EPILOOG: TUSSEN TOEN EN NU
Een gesprek met Paul de Wispelaere